Højtlæsning

Nærhed og tid til fordybelse

“Løjtnantshjerte og andre blomstereventyr” er udgivet med støtte fra Statens Kunstfond.
Illustration: Ane Gudrun, udgivet på Forlaget Petunia

I disse arrangementer sætter jeg fokus på højtlæsning. Læg skærmen væk et øjeblik og lyt til en tankevækkende historie. Der er god tid, ro og plads til fordybelse.

Med udgangspunkt i min bog ”Løjtnantshjerte og andre blomstereventyr” vil jeg fortælle og læse op. Tilhørerne skal være aktive, med dialog, samtale og eventuelt oplæsning. Emnerne er krig og flygtninge, kærlighed, at være anderledes, kulturmøder, døden og livet.

Eventyr rummer noget for alle aldre. Så disse arrangementer er både for børn og voksne (børn fra 7 år).

Velegnet for biblioteker, foreninger, menighedsråd, højskoler og lignende. Programmet tilpasses tid og sted og kan varieres og kombineres med andet. Fx fællessang, foredrag, debataftner, godnatlæsning, familiekurser m. m.

Anmeldelse af højtlæsningsarrangement: “Det var en dejlig oplevelse – ligefrem rørende, det hele spillede også musikken.” – Britta Frederiksen (besked via facebook)

Eksempler på arrangementer:

1.Sig det med blomster.

Bedstefar har et langt liv bag sig. Han fortæller eventyr om sine blomster til Amira. Historierne er spændende og rummer mange lag. Som blomster der åbner sig og springer ud, åbner disse historier sig også, og når man kigger nærmere efter, viser det sig, at historierne ikke kun handler om blomster. Sammen dykker vi ned i historierne og finder ud af, hvad det er blomsterhistorierne prøver at sige til os.

Det bliver både tankevækkende og rørende. Dette arrangement er også velegnet til skoler. Klassetrin 3. til 6.

2. Fokus på højtlæsning

I dette arrangement sætter jeg særligt fokus på højtlæsning.Jeg medbringer flere eksemplarer af ”Løjtnantshjerte og andre blomstereventyr”.

Program:

  • Jeg fortæller om og læse op af min  bog ”Løjtnantshjerte og andre blomstereventyr”.
  • Efterfølgende er det nu tilhørerne, der skal læse op. Men bare rolig, ikke højt for alle, blot for den eller de personer, man er sammen med! Tilhørerne vælger et af de andre blomstereventyr og finder en hyggelig krog, et lille hjørne eller en ugenert plads. Der er fokus på at få skabt det intime og hyggelige rum, som er kendetegnet ved gode højtlæsningsstunder.
  • Nu læses der højt for barnet, barnebarnet, kæresten, manden, konen eller hvem man nu er sammen med. Skulle man komme til arrangementet alene, eller have læsevanskeligheder, er der mulighed for at vælge et af eventyrerne som lydbog.
  • Når alle er færdige med at læse, samles vi igen og snakker om højtlæsningen og eventyrerne.

3. En god historie

Jeg læser et af eventyrerne højt og fortæller ganske kort om mine tanker bag. Rørende og tankevækkende.

Kan bruges som indspark i en debat, som afslutning på en højtidelighed, til et kursus,  velgørenhedsaften, inden en fællesspisning, til en sangaften o.l.. Mulighederne er mange.  Emnet er krig og kærlighed. Lige nu mere aktuelt end nogensinde, når man tænker på situationen i Ukraine.